ARBETSBESKRIVNING
-Guldbrons på juteväv

Köp en rulle juteväv av den kvalité och gräng som önskas. Välj inte en som är för gles eftersom den är svårare att få rak när den limmas. Bestäm vilken sida som skall vara baksida (oftast den slätaste) och rolla den med cellulosalim flödigt och jämt över hela ytan så väven mättas och blir styv. Låt väven torka så rakt som möjligt och när den är torr och styv och har krympt färdigt klipper man den i storlekar efter vad man behöver. Limma upp väven på väggen med tapetklister och det går nu att sätta den kant i kant eftersom den krympt färdigt innan.

När klistret torkat målas väven 2 ggr. med WIBO emulsionsfärg/krideringsfärg i önskad bottenkulör. Låt emulsionsfärgen bli ordentligt torr och hård innan guldbronsen skall påföras (helst min. 10 dagars tork med god ventilation). Köp guldbronspulver i önskad kulör/kvalité och blanda ned i WIBO Lasyrfärgsolja - ca. 10-15 vikt-% brukar vara lagom (beror på vilken täckning man vill ha), blanda aldrig över 20 vikt-%!

Skaffa en trasroller/brokettroller som är lindad med sämskinn (plast går inte!) och lägg den i blöt 15-20 minuter. Tejpa väven med plastremsor i lagom stora partier - 1 m. bredd brukar vara lagom. Ta upp rollern och dra ur så mycket vatten som möjligt och torka av den med torr trasa. Rör om guldbronslösningen ordentligt och häll upp den i ett tråg. Doppa rollern i färgen och dra ur så den inte är mer än halvfylld.

Rolla av den på en plywoodskiva som är väl inoljad så inget kan sugas in, för att fördela färgen jämt i rollern. Påför guldbronsen jämt uppifrån och ned med lite överlapp på tejpen för att det skall bli jämt.
Rolla varannan "ruta" och låt torka. Se hela tiden till att röra om färgen i både burk och tråg eftersom guldbronset är tungt och väldigt fort sjunker till botten. Flytta tejpen och rolla det omålade.

När all färg torkat tar man en lång snickarlinjal och snickarblyertspenna och drar ett tunt streck vid kanten mellan "rutorna". På så sätt blir kanten rak och syns mindre. Har man gjort rätt och inte har för grov väv kommer utseendet att påminna om en gyllenlädertapet. Vill man ha mindre guldfärgat jobbar man i par - en påför färgen och en slätar med moddlare. När den som rollar påfört 1-2 rollerbredder tar den som skall släta en moddlare som inte får vara för tunn, och slätar snett nedåt i 45° vinkel. Det är viktigt att moddlaren hålls i 90° vinkel mot väggen så att den drar av så mycket som möjligt.

Tycker man fortfarande att det är för mycket guld slätar man ytterligare en gång kors. Efter att färgen härdat 1-2 månader bör den skyddas med en tunn emulsionsfilm eller dylikt för att inte nötas bort eller svartna. Undvik vatten- eller lösningsmedelsblandade guldbronslösningar eftersom dom nästan alltid svartnar efter ett tag.

Arbetsbeskrivningen framtagen av Målarmästare Herbert Sandner